ProtaStructure Tasarım Kılavuzu: Düşey Deprem Etkileri Sürüm 1.0
ProtaStructure, tasarımda dikey deprem etkilerini etkili bir şekilde ele alır. Özellikle iki farklı yöntem sunar: Yaklaşık Statik Yöntem ve Modal Spektrum Analizi Yöntemi. Ayrıca bu yöntemler arasında geçiş yapmak, sismik etkilerin kapsamlı bir şekilde dikkate alınmasını sağlar.
Yaklaşık Statik Yöntem
Yaklaşık Statik Yöntem’de tasarımcılar, yerçekimi yükü sonucunu genellikle 0.2SDS ile çarpar. Ancak bu yöntem, dikey titreşim modlarını veya dikey spektrumu dikkate almaz. Transfer kolonları, geniş açıklıklı kirişler, uzun konsollar veya eğik kolonlar gibi yapı elemanlarında yetersiz kalabilir. Bu nedenle, Eurocode gibi bazı yönetmelikler modal dikey deprem analizi önermektedir.
Modal Spektrum Analizi Yöntemi
Buna karşılık, Modal Spektrum Analizi Yöntemi, yapının dikey titreşim modlarını ve dikey ivme spektrumunu dikkate alır. Bu yöntemi etkinleştirmek için:
- Otomatik Yükleme Düzenleyicisini açın.
- Modal Spektrum Analizi Yöntemini seçin.
- Tamam’a tıklayın. Bu, dikey deprem yükü durumlarını içeren yük kombinasyonlarını otomatik olarak oluşturacaktır.
Düşey Deprem Durumlarının Diğer Yüklerle BirleştirilmesiYaklaşık Statik Yöntem
Statik Düşey Deprem yük durumları, G+Q+E kombinasyonlarında pozitif işaretle, 0.9G + E kombinasyonlarında ise negatif işaretle birleştirilmelidir.
Düşey Deprem Etkileri: Yaklaşık Statik Yöntem
Modal Spektrum Analizi Yöntemi
Modal Düşey Deprem Analizi sırasında, CQC modal kombinasyonu işaret kaybına yol açabilir. Özellikle sonuçlar İşaret Yöntemi’ne bağlı olarak değerler pozitif ya da baskın dikey modun işaretini alır. Kritik etkileri yakalamak için, modal dikey deprem yük durumlarını pozitif ve negatif işaretlerle ölü ve canlı yüklerle birleştirin. Bu yaklaşım, kapsamlı bir analiz için sismik kombinasyonları ikiye katlar.
Modal Düşey Deprem Analizi
Dikey Mod Sayısı
ProtaStructure, dikey özdeğer analizi ile dikey kütle matrisi ve yapının rijitliğini dikkate alır. Bu analiz, geniş açıklıklı kirişler, büyük konsollar, eğik kolonlar ve transfer elemanlarındaki yerel titreşim modlarını belirler. Ayrıca modlar, dikey mod birleştirme analizinde kullanılır. Dikey mod sayısını Sismik Parametreler > Analiz > Dikey Mod Sayısı seçeneğinden ayarlayabilirsiniz. Analiz sonrası modal değerleri Özdeğer Analiz Raporunda incelemek önemlidir.
Dikey Mod Sayısı
Dikey İvme Spektrumu Tanımı
Modal dikey deprem analizi yapmak için bir dikey spektrumun tanımlanması çok önemlidir. ProtaStructure, Sismik Parametreler penceresinden erişilebilen dikey ivme spektrumunu sunar. Bazı sismik yönetmelikler, ASCE07, Eurocode 8, TBDY2018, NTE030, DPT1302 ve SNI1726 gibi dikey spektrumun şeklini açıkça belirtir.
Dikey spektrum, Ön Analiz Kontrolleri Raporunda tablo ve grafik olarak da sunulmaktadır.
Ön Analiz Kontrolleri Raporu
ProtaStructure, bu yönetmelikler için dikey spektrumu otomatik olarak hesaplar. Dikey spektrumu açıkça belirlemeyen yönetmelikler için ProtaStructure iki seçenek sunar:
- Yatay Spektrumun Bir Kısmı: Bu yöntem, yatay tasarım spektrumunu kullanıcı tarafından tanımlanan bir faktörle çarpar, varsayılan olarak 2/3 oranı kullanılır.
- Sabit İvme: Bu yöntem, tüm dikey modlar için statik yöntemde olduğu gibi aynı tepkiyi uygular.
Bu seçeneklere Sismik Parametreler > Analiz penceresinden erişilebilir.
Seismic Parameters Analysis Penceresi
Bazı yönetmeliklerin, ASCE07-16, SNI1726-2019, TBDY2018, EN1998-1:2004 ve NTE030 gibi, dikey ivme spektrumunu doğrudan belirttiği unutulmamalıdır. Bu yönetmelikler için bu iki seçenek kullanılamaz.
Kütle Hesaplaması ve Kütle Matrisi
Modal dikey deprem analizinde yapısal davranışın doğru bir şekilde simüle edilmesi, dikey kütle dağılımının (Z yönünde) hassas hesaplanmasını gerektirir. Z yönündeki aktif kütlelerin (mZ) yatay X (mX) ve Y (mY) yönlerindeki aktif kütlelerden ve Z ekseni etrafındaki kütle atalet momentinden ayırt edilmesi önemlidir. ProtaStructure, dikey kütle dağılımını otomatik olarak hesaplar, ancak doğru bir davranış için aşağıdakileri göz önünde bulundurun:
- Döşeme Desteklemeyen Kirişler: Kütleler sadece başlangıç ve bitiş düğümlerinde hesaplanmalıdır. Uzun açıklıklı kirişler için daha doğru etkiler elde etmek amacıyla kirişleri birden fazla parçaya bölün.
- Normal Döşemeleri Destekleyen Kirişler: Dikey deprem etkilerini daha doğru yakalamak için döşemeleri ve kirişleri kafesleyin.
- Kirişli ve Kaset Döşemeleri Destekleyen Kirişler: Bu elemanlar otomatik olarak analitik modelin bir parçası olarak kabul edilir ve dikey kütleler kesişim noktalarına atanır.
- Kompozit Döşemeleri Destekleyen Kirişler: İkincil kompozit kirişlerin başlangıç ve bitiş noktalarına dikey kütleler atayın.
- Transfer Kirişleri veya Transfer Döşemeleri: Kolon uçlarıyla uyumlu olacak şekilde kirişleri ve döşemeleri kafesleyin, böylece doğru rijitlik ve yük transferleri sağlanır.
- Dikey veya Eğik Kolonlar: Tüm kolonların uç noktalarına kütleler toplanarak atanmalıdır.
- Birbirini Kesen Elemanlar: Kesişen düğümlere kütleler otomatik olarak hesaplanır ve atanır.
- Çelik Aşıklar, Giydirme Elemanları, Düzlem Kafesler, Uzay Kafesler, Kubbe ve Çapraz Elemanlar: Kütle değerleri kesişim noktalarında otomatik olarak hesaplanır.
ProtaStructure, kütleleri ölü yüklerden, canlı yüklerden ve kullanıcı tarafından tanımlanan dikey yüklerden hesaplar. Kütle dağılımı analitik seçeneklere göre değişiklik gösterir ve diyafram sınırlamaları için özel dikkate alınmalıdır.
Teşekkür Ederiz
ProtaStructure Suite ürün ailesini tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz. Ayrıca yazılım teknolojisi çözümlerimizle size mükemmel bir deneyim sunmayı taahhüt ediyoruz. Teknik destek talepleriniz veya sorularınız için istediğiniz zaman [email protected] ve [email protected] adreslerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz. Çevrimiçi destek merkezimiz ve teknik ekibimiz, Prota çözümlerinden en iyi şekilde yararlanmanız için hazırdır.
Özellikle kitaplık belgeleri, mühendislik konularında tasarım ve teknik çözümler sunarak profesyonellere rehberlik eder.
Kitaplık Belgelerini Hemen İnceleyin!
https://protayazilim.com/topluluk/kitaplık/
SSS- ProtaStructure Tasarım Kılavuzu nedir?
ProtaStructure Tasarım Kılavuzu, dikey deprem etkileri ile ilgili olarak statik ve modal spektrum analiz yöntemlerini içeren kapsamlı talimatlar sunar. - Yaklaşık Statik Yöntem nasıl çalışır?
Statik yöntem, dikey titreşim modlarını dikkate almadan, yerçekimi yükü sonuçlarını yatay spektral ivmenin bir kısmı ile çarpar. - Modal Spektrum Analizi Yöntemi nedir?
Bu yöntem, dikey titreşim modlarını ve dikey ivme spektrumunu dikkate alarak deprem etkilerini daha doğru bir şekilde analiz eder. - ProtaStructure dikey kütleleri nasıl hesaplar?
ProtaStructure, diyafram sınırlamalarını dikkate alarak dikey kütle dağılımını ölü yüklerden, canlı yüklerden ve kullanıcı tanımlı dikey yüklerden otomatik olarak hesaplar. - ProtaStructure için nereden destek alabilirim?
Eğitim ve teknik destek için Prota Yardım Merkezi üzerinden Prota Software Inc. ile iletişime geçebilirsiniz.
ProtaStructure Tasarım Kılavuzu, dikey deprem etkileri ile ilgili olarak statik ve modal spektrum analiz yöntemlerini içeren kapsamlı talimatlar sunar.
Statik yöntem, dikey titreşim modlarını dikkate almadan, yerçekimi yükü sonuçlarını yatay spektral ivmenin bir kısmı ile çarpar.
Bu yöntem, dikey titreşim modlarını ve dikey ivme spektrumunu dikkate alarak deprem etkilerini daha doğru bir şekilde analiz eder.
ProtaStructure, diyafram sınırlamalarını dikkate alarak dikey kütle dağılımını ölü yüklerden, canlı yüklerden ve kullanıcı tanımlı dikey yüklerden otomatik olarak hesaplar.
Eğitim ve teknik destek için Prota Yardım Merkezi üzerinden Prota Software Inc. ile iletişime geçebilirsiniz.