ProtaStructure ile Tasarlanan İstanbul Yeni Havalimanı Terminal Binası
Prota Mühendislik’in mühendislik ve BIM ekipleri, İstanbul Yeni Havalimanı Terminal Binası’nın tüm tasarım aşamalarında ProtaStructure‘ı kullanarak hızlı ve güvenli modeller ürettiler ve insan hatalarını en aza indirdiler.
Genel Bakış
Uluslararası Mühendislik ve BIM Danışmanı olan Prota Mühendislik, İstanbul Yeni Havalimanı ana yolcu terminal binasının yapısal tasarımında görev aldı. Cengiz, Kolin, Limak, MAPA ve Kalyon’un güçlü konsorsiyumu tarafından görevlendirilen Prota, hizmetlerini müşterinin son derece sıkı zamanlama gereksinimlerine uygun şekilde sunmak zorundaydı.
İstanbul Yeni Havalimanı, modern ve son derece işlevsel bir alan olarak tasarlandı ve kendine özgü bir kimlik taşıyor. Büyük boyutuna rağmen terminal binası çevresiyle uyumlu bir şekilde bütünleşecek şekilde, yatay bir ifade ile kavramsallaştırıldı. Prota Mühendislik, projenin tüm sismik ve yapısal tasarım hizmetlerini sağladı.
Proje Hakkında: İstanbul Yeni Havalimanı
Karadeniz kıyısında, İstanbul’un 35 km dışında yer alan bu iddialı havalimanı projesi, Türkiye’deki en büyük tek seferlik yatırımdır. İstanbul Yeni Havalimanı, dünyanın en yoğun havalimanı olacak şekilde tasarlandı; ilk yılında 70 milyon yolcuya hizmet verecek ve ilk 25 yılda yılda 150 milyondan fazla yolcuya ulaşması bekleniyor. Havalimanı, dünya çapında 350’den fazla destinasyona uçuşlar bağlayan büyük bir uluslararası merkezdir.
Terminal binası, tek çatı altında dünyanın en büyük havalimanı olup, 1,5 milyon metrekareden fazla brüt kat alanına sahiptir.
Zorluklar
Bu devasa proje için ekonomik ve doğru tasarımı son derece agresif bir zaman diliminde teslim etmek, Prota Mühendisliği’nin karşılaştığı başlıca zorluklardı. Ayrıca, dünyanın en büyük havalimanı terminalinin terminal binası yapısal olarak çok karmaşıktı. Modern havalimanının mimari formu, kavisli cephelerin geniş kullanımı, çelik çatının karmaşık şekli ve farklı yapısal ızgaralardan kaynaklanan transfer plakaları gibi birçok ilginç mühendislik zorluklarını beraberinde getirdi.
Havalimanı, ana terminal bloğu ve 5 iskele bloktan oluşuyor. Merkez blok, 760m x 414m (260.000 m2) plan boyutlarına sahip bir “T” şekline sahiptir. Tipik kat yüksekliği 10 m olup, çelik çatı yapısı 32 m yükseklikte kolon uçlarında desteklenmektedir. Terminal bloğu ve iskele blokları, prefabrik döşeme panellerine sahip betonarme bir çerçeve yapısal sistemine sahiptir. Kısmi asma katlar çelik çerçeve ve kompozit döşemelerle tasarlanmıştır. Yapı, kolon başlıklarına sahip bir radye temel üzerine oturmakta (ve dolgu alanlarında kazıklar kullanılmaktadır). Çatı sistemi, çelik kafes kirişler ve elemanlarla tasarlanmıştır.
Ancak, yapı ne kadar karmaşık olursa, yazılımın o kadar faydalı olduğu ve entegre bina tasarımı yaklaşımından yararlanarak ProtaStructure kullanmanın avantaj sağladığı durumlarda, Prota Mühendislik’in mühendislik ve BIM ekipleri projenin tüm tasarım aşamalarında ProtaStructure‘ı kullanarak hızlı ve güvenli modeller ürettiler ve insan hatalarını en aza indirdiler.
Prota Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Aydan Özmen, “Projeyi zamanından önce teslim etmek ve müşterimizin zorlu taleplerini karşılayabilmekten memnunuz. Lider araştırmaların ve ProtaStructure 2019 gibi yeni teknolojilerin, yapı mühendislerinin yaşamlarını nasıl kolaylaştırdığına tanık olmak harikaydı.” diye belirtti.
Çözüm: ProtaStructure ile Kalkış
“ProtaStructure tasarım süresini azaltmamıza ve proje kârlılığını artırmamıza yardımcı oldu. Hızlı, doğru ve otomatik tasarım/modelleme araçları sayesinde proje maliyeti %50’den fazla azaldı.”
— Gülşah SAĞBAŞ Yapısal Ekip Lideri
Sağbaş ayrıca şunları ekledi: “ProtaStructure, doğru modeller oluşturmak, çelik ve beton tasarımımızı otomatikleştirmek ve yüksek kaliteli çizimler ve tasarım belgeleri üretmek için doğru araçtır ve gereken deprem ve tasarım yönetmeliklerine uygun olarak yapılmaktadır. Havalimanları, konut binaları, hastaneler, alışveriş merkezleri gibi süper yapı projelerimizin tüm yaşam döngüsü boyunca ProtaStructure‘ı kullanmayı tercih ediyoruz ve her zaman daha büyük ve olumlu sonuçlar elde ediyoruz.”
Sonuçlar
ProtaStructure‘ın yapısal BIM tasarım yetenekleri, projenin başarısına şu şekilde katkıda bulundu;
- Hızlı model geliştirme ve kontrol sayesinde farklı tasarım alternatiflerinin değerlendirilmesini sağladı,
- Tamamen otomatik kod tabanlı tasarım ve özel
deprem detaylandırması sundu,
- Proje ekibiyle BIM entegrasyonu ve koordinasyonunu kolaylaştırdı,
- Model birleştirme işleviyle eşzamanlı modelleme ve tasarım sağladı
- Tamamen otomatik kod tabanlı detaylandırma sayesinde çizim çabasını önemli ölçüde azalttı,
- Farklı tasarım ekipleri arasında teknik iletişimi kolaylaştıran çok dilli hesaplama raporlarının otomatik olarak üretilmesini sağladı.