ProtaStructure ile Tasarlanan İstanbul Yeni Havalimanı Terminal Binası
ProtaStructure ile İstanbul Havalimanı Tasarımı Prota Mühendislik’in mühendislik ve BIM ekipleri, İstanbul Yeni Havalimanı Terminal Binası’nın tüm tasarım aşamalarında ProtaStructure’ı kullandı. Ekip, hızlı ve güvenli modeller üreterek insan hatalarını en aza indirdi. Bu sayede projeyi başarıyla tamamladı.
Genel Bakış
Öncelikle, uluslararası bir mühendislik ve BIM Danışmanı olan Prota Mühendislik, İstanbul Yeni Havalimanı ana yolcu terminal binasının yapısal tasarımında aktif rol aldı. Ayrıca, Cengiz, Kolin, Limak, MAPA ve Kalyon’un güçlü konsorsiyumu Prota’ya bu önemli projede yer alma görevini verdi. Prota, müşterinin sıkı zamanlama gereksinimlerine uygun çözümler sundu.
Bunun yanı sıra, İstanbul Yeni Havalimanı, modern ve işlevsel bir alan olarak tasarlandı. Terminal binası, çevresiyle uyumlu olacak şekilde yatay bir ifade ile kavramsallaştırıldı. Bu bağlamda, Prota Mühendislik, projenin tüm sismik ve yapısal tasarım hizmetlerini başarıyla gerçekleştirdi.
“Projenin tüm yaşam döngüsü boyunca ProtaStructure’ı kullandık ve böylece proje varyasyonlarını hızlı, ekonomik ve doğru bir şekilde yönetebildik.”
— Aydan ÖZMEN, Proje Yöneticisi
Proje Hakkında: İstanbul Yeni Havalimanı
Öncelikle, Karadeniz kıyısında, İstanbul’un 35 km dışında yer alan bu iddialı havalimanı projesi, Türkiye’deki en büyük tek seferlik yatırımlardan biridir. Bununla birlikte, İstanbul Yeni Havalimanı, ilk yılında 70 milyon yolcuya hizmet etmeyi hedefliyor. Ayrıca, ilk 25 yıl içinde yılda 150 milyondan fazla yolcuya ulaşması bekleniyor. Havalimanı, dünya çapında 350’den fazla destinasyona uçuş bağlayan büyük bir uluslararası merkezdir.
Terminal binası, tek çatı altında dünyanın en büyük havalimanı olma özelliğini taşıyor. Toplam 1,5 milyon metrekareden fazla brüt kat alanına sahiptir.
Zorluklar
Özellikle, bu devasa proje, ekonomik ve doğru tasarımı oldukça kısa bir zaman diliminde teslim etmeyi gerektiriyordu. Terminal binasının yapısal karmaşıklığı ise birçok mühendislik zorluğunu beraberinde getirdi. Örneğin, kavisli cephelerin geniş kullanımı ve çelik çatının karmaşık şekli bu zorluklardan bazılarıydı. Ayrıca, farklı yapısal ızgaralardan kaynaklanan transfer plakaları tasarım sürecini daha da karmaşık hale getirdi.
Buna ek olarak, havalimanı ana terminal bloğu ve 5 iskele bloktan oluşuyor. Merkez blok, 760m x 414m plan boyutlarına sahip bir “T” şekline sahiptir. Çelik çatı yapısı, kolonların üst kısmında 32 metre yükseklikte desteklenmektedir. Ayrıca, betonarme çerçeve sistemi ve kompozit döşemelerle tasarlanmış kısmi asma katlar da yer almaktadır. Çatı sistemi ise çelik kafes kirişler ile desteklenmiştir. ProtaStructure ile İstanbul Havalimanı Tasarımı ProtaStructure’ı başarıyla kullandı. Böylelikle, hızlı ve güvenilir modeller üreterek projeyi zamanında tamamladı. Eğer böyle bir proje için iletişime geçmek isterseniz bu formu doldurabilirsiniz. Ayrıca destek ve sorularınız için bu bağlantıyı ziyaret edin.
Çözüm: ProtaStructure ile Verimlilik Artışı
“ProtaStructure, tasarım süresini kısaltmamıza ve proje kârlılığını artırmamıza olanak tanıdı. Özellikle, hızlı, doğru ve otomatik tasarım araçlarıyla proje maliyetini %50’den fazla azalttık.”
— Gülşah SAĞBAŞ, Yapısal Ekip Lideri
Sonuçlar
ProtaStructure’ın yapısal BIM tasarım yetenekleri, projenin başarısına şu şekillerde katkı sağladı:
- Öncelikle, hızlı model geliştirme ve kontrol, farklı tasarım alternatiflerinin değerlendirilmesini kolaylaştırdı.
- Ayrıca, tam otomatik kod tabanlı tasarım ve deprem detaylandırması sundu.
- Bunun yanı sıra, proje ekibiyle BIM entegrasyonu ve koordinasyonu sağladı.
- Model birleştirme işlevi, eşzamanlı modelleme ve tasarım olanağı sundu.
- Son olarak, çok dilli hesaplama raporlarının otomatik üretilmesiyle ekipler arası iletişimi kolaylaştırdı.